Blog

Voor heel wat jongere lezers is het nieuwe boek van Henk Hardeman een eerste kennismaking. De kenners onder ons weten dat Henk al decennia lang goede kinder- en jeugdboeken schrijft. Voor de liefheber van de verhalen in de sfeer van Paul Biegel is er bv. ‘De prinses van Ploenk'(2000), het eerste deel van een heerlijke trilogie. Wil je iets heel anders lezen? Ook dat kan hij:  Henk was een gerespecteerd lid van het Griezelgenootschap, een kring griezel- en horrorschrijvers rond Paul van Loon. Een aardige verwerking van die periode vind je ‘Spookschrijvers’ (2017). En , funfact, in 2015 wint Henk de schrijfwedstrijd van de Toonder Compagnie met het verhaal ‘De lastpak’, het beste nieuwe verhaal ter gelegenheid van 75 jaar Tom Poes en Heer Bommel. Henk is dus een geroutineerd schrijver en dat merk je bij het lezen van ‘Wie is Adam Westerman?’, de eerste Young Adult roman van zijn hand.

Geheugenverlies

Meteen bij aanvang van het boek denk je heel even aan ‘Boy 7’ de succesroman van Mirjam Mous over een jongen die zijn geheugen kwijt is. Ook Adam is zijn geheugen kwijt, maar al snel neemt deze nieuwe YA een heel andere wending. Adam heeft een zware val gemaakt en ligt ter observatie in het ziekenhuis. Niemand wil hem iets vertellen over hoe hij daar terecht is gekomen. Ook zijn zus Lotte en zijn vader Mark, die hij beide niet herkent en pas na verloop van tijd op bezoek komen laten niets los. Ook niet wanneer hij uiteindelijk meegaat naar huis. Zijn huis? Zijn familie? Adam is nieuwsgierig en gaat op zoek naar antwoorden, ondanks het strenge verbod van zijn vader om naar buiten te gaan. De auteur maakt het de lezers, jongens én meisjes, makkelijk om zich met het hoofdpersonage te identificeren, want hij is een gewone doorsnee jongen zonder speciale eigenschappen of afwijkingen. Samen met Adam verwonderen de lezers zich over het ‘bitchy gedrag’ van Lotte en de verbetenheid in de beschermende houding van Mark. En langzaam verschuift de sfeer in het boek van open vragen bij Adam naar beklemming bij de lezers.

Veel vragen

Ondanks de wat lange hoofdstukken slaagt Hardeman erin om de lezer vast te houden met cliffhangers en podiumwisselingen. Terwijl Adam met zijn herontdekte schoolvriend Harm rafels van antwoorden ontdekt vindt Adam in zijn ouderlijk woonhuis ook losse eindjes. De verhalen van Lotte zijn niet sluitend en roepen alleen meer vragen op. Wanneer er dan ook nog een dubbelganger van Adam blijkt te bestaan komt het verhaal echt in een stroomversnelling. Heel slim verweeft de auteur flarden van herinneringen van Adam met de gebeurtenissen in het boek.  Naarmate het boek vordert krijgt de lezer dus steeds meer puzzelstukjes toegespeeld, door Lotte en Mark die steken laten vallen, door Harm die een slimme computernerd blijkt te zijn (maar misschien ook een dubbele agenda heeft?), door personages die Adam na verloop van tijd leert kennen én door zijn eigen herinneringen.

Veel puzzelstukjes

Veel materiaal om mee te puzzelen dus en dat is meteen het enige minpuntje. Hardeman stopt nogal wat heftige elementen in zijn verhaal en het kost een wat minder ervaren lezer best wat moeite om alle lijnen met elkaar te verbinden. Daarom ook gebruikt hij aan het eind een truc die wel meer thrillerschrijvers gebruiken, hij laat een van de personages de climax vanuit diens perspectief vertellen. Maar dat mag de pret niet drukken. Het blijft een spannend boek met een fijne schrijfstijl. Een nieuwe Nederlandse YA schrijver meldt zich met een pageturner van formaat. Henk Hardeman blijkt een kameleon, een schrijver van wie we hopelijk meer spannende YA’s gaan lezen.

PS

En wanneer Henk er voor de wat meer geroutineerde lezers voortdurend grapjes in blijft verwerken die een hint naar de werkelijkheid geven (bv. Tom Poes, de stripboekenwinkel en de bibliotheek in Amersfoort) dan blijft ook deze lezer glimlachen. Hup Breinbaas Hardeman, give us more!

‘Wie is Adam Westerman?’ snel bestellen? Dat kan bij Libris.nl via deze bestellink

No Comments

Post a Comment