Over John Schrijnemakers

Leesbevorderaar pur sang

Inspireren en enthousiasmeren van kinderen en jongeren en hun begeleiders (ouders/docenten) zie ik als mijn kerntaak. Daarnaast ben ik inhoudelijk partner voor betrokken beslissers in het onderwijs.

Voor teams in bibliotheken, boekhandels en scholen (PO/VO/HBO) ben ik inspirator, trainer en leesbevorderaar inéén, tijdens bookevents gespreksleider en interviewer.

Creativiteit, risicobereidheid en zelfstandigheid zijn mijn sterke eigenschappen. Ik ben een wandelende bibliotheek met een enorme titel- en inhoudelijke kennis.

Ik ben een pionier, eigenzinnig, maar herken en waardeer kwaliteiten van anderen, waarmee  ik graag een (soms zeer langdurige) samenwerking aan ga.

Mijn overtuiging is dat er voor elk kind en voor elke jongere een geschikt boek is. Het beste boek voor iederéén bestaat niet. Onze opdracht is dan ook de match te vinden tussen een individuele lezer en een individueel boek.

'John Schrijnemakers verzorgde een uiterst leerzame workshop. Vol enthousiasme vertelde hij ons welke nieuwe boeken er op de markt zijn en hij maakte het meteen concreet door het te koppelen aan specifieke doelgroepen. Als docent is het fijn om een dergelijke leidraad aangereikt te krijgen, zodat je niet alles zelf hoeft te lezen en toch je leerlingen van goed advies kan voorzien. Een inspirerende avond die het leesplezier van leerlingen zal verhogen, maar let op: het nodigt uit tot financiële investeringen in het boekenaanbod van je school.' Bob Dijkgraaf, docent Corlaer College te Nijkerk

Initieerde De Leesfabriek

Jongeren willen wèl lezen. Ga in gesprek en luister naar welke verhalen ze op zoek zijn. De Leesfabriek biedt al meer dan 1500 recensies!

Leesfabriek 2A

Het Leesbureau organiseert

kleine en grote leesevents, dus ook het Young Adult Literature Festival met maar liefst 10 nationale en internationale auteurs!

Feestje: de ‘Summer Update’

is een inspiratiemiddag om docenten nieuwsgierig te maken en enkele onverwachte boeken mee te laten nemen op vakantie.

Wat ik heb gedaan

  • Studie Algemene taalwetenschappen met specialisatie taalverwerving. Bijvakken Orthopedagogiek en Kinderpsychiatrie
  • Medeoprichter en eigenaar van Kinderboekwinkel SpeelBoek in Amersfoort (1994-2019)
  • Organisatie van leespanels op diverse middelbare scholen in Amersfoort
  • Jurylid van de jeugd literaire prijs “De Gouden Zoen” (2001-2004), Vlaamse manuscriptenprijs Prijs Knokke-Heist  (2002-2006), manuscriptenprijs, “de Zoute Zoen”(2014-2016)
  • Lid selectiecommissie voor de kerntitels van De Jonge Jury (2004-2013)
  • Bestuurslid/Penningmeester van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs (2008-2019)
  • Oprichter van het online platform De Leesfabriek voor jongeren (2011-heden)
  • Ontwikkelde in 2014 in opdracht van Stichting Lezen de docententraining “Leesbevordering op het VMBO, dat werkt!”.
  • Ontwikkelde in 2018 de training Nieuwe Nederlandse Literatuur
  • Sinds januari 2020 lid van de vakjury voor Het Beste Boek voor Jongeren.