Blog

Hoeveel jongens -en wellicht ook wel meisjes?- op jouw school dragen een mes bij zich? Afgaande op wat we in de media zien en lezen gaat het vaak om jongeren in achterstandswijken in grote steden, maar waarom zou dat ook niet voorkomen in Emmen, Goes of Venlo? Net als sexting en grooming op social media lijkt mij dit een fenomeen dat ouders, maar ook volwassenen in het algemeen vaak niet willen zien of erkennen. Auteur Caja Cazemier las in 2019 een bericht over een 15-jarige jongen die was neergestoken door twee daders, 14 en 15 jaar oud, in… Friesland. Dit was de trigger voor het schrijven van een boek met een daderperspectief. Wat brengt jongeren ertoe om een mes mee te nemen, naar school of wanneer ze een avondje ergens rondhangen?

‘Split second’ is het verhaal van de 16 jarige Thijs, een gewone jongen die naar school gaat, een bijbaantje heeft en van voetballen houdt. Hij groeit op in een liefhebbend gezin, hij is dol op zijn zusje en heeft ook nog een prachtige vriendin. Een paar weken geleden zijn Thijs en zijn beste vriend Bing beroofd door een paar jonge gastjes die met messen begonnen te zwaaien. Daarop besloten ze dat het óók hebben van een mes niet zo’n gek idee was. Je moet je tenslotte in zo’n situatie ook kunnen verdedigen, niet waar? Tsja, en dat was er ook nog die aanvaring met die vervelende gast Julian die zó maar zijn zusje begon lastig te vallen. Thijs en zijn vrienden maakten hem toen snel duidelijk dat zij daar niet van gediend waren.

Een paar weken later. Wanneer Thijs en Bing ’s avonds naar huis fietsen worden ze plotseling van hun fiets getrokken door Julian en zijn vrienden. Terwijl Bing in bedwang wordt gehouden verweert Thijs zich tegen de vuisten van Julian. En dan is er plotseling dat mes en heeft Thijs, vóór hij het goed en wel doorheeft, Julian neergestoken! Bing en Thijs vluchten weg en even later zit Thijs trillend op zijn bed en dringt langzaam tot hem door wat hij net gedaan heeft. Even later staat de politie voor de deur en wordt Thijs gearresteerd en meegenomen naar het bureau. Eigenlijk begint het boek dan pas. In zeven delen en 25 korte hoofdstukken beschrijft Caja Cazemier het gerechtelijk traject waar je als jonge dader in terecht komt.

Met veel inlevingsgevoel schetst ze parallel daaraan wat er met Thijs gebeurt, hoe bang hij is in die kille politiecel wanneer hij verhoort wordt, hoe alleen hij is in de jeugdgevangenis in afwachting van zijn proces, hoeveel zorgen hij zich maakt om zijn zusje en vriendinnetje. Maar ook over Julian, hij zal toch niet doodgaan? Kon hij alles maar terugdraaien, hoe stom was hij om met een mes rond te lopen, kan hij ooit weer terug naar zijn gewone leven?

Caja Cazemier schreef met ‘Split second’ geen superspannend boek. Maar dankzij veel research ligt er wel een goed verslag van wat andere jongeren óók zou kunnen overkomen. De korte hoofdstukken houden de lezer bij de les en de wisseling van de perspectieven (Bing, zusje Lotte en vriendin Justa) vertellen de lezer veel over de dilemma’s die de dader vaak ongewild voor zichzelf én voor zijn omgeving creëert. De eenduidige verhaallijn en de goed beschreven psychologische ontwikkeling van de personages staan zoals eigenlijk altijd bij deze auteur garant voor een goed jeugdboek. En ook ‘Split second’ is weer actueel en urgent, aanschaffen voor de mediatheek dus!

Met dank aanUitgeverij Ploegsma voor het leesexemplaar

‘Split second’ snel bestellen? Dat kan bij Libris.nl via deze link