Blog

Afgelopen weken las ik drie boeken met influencers als gefingeerde hoofdpersonages. Valt het alleen mij op dat de covers van alle drie die boeken vooral blauw als basiskleur hebben? Blauw als koele kleur, versus cool? Het zal wel toeval zijn, maar feit is dat alle drie de hoofdpersonages (aanvankelijk) van een koude kermis thuis komen.

Zout

Als eerste las ik een debuut. De Vlaamse Doreen Hendrikx is een jonge woordkunstenaar die graag op het podium staat en veel ruimte geeft aan het onderwerp van (seksuele) diversiteit. Ook deelt ze haar boekenliefde op haar intstagramaccount @prozaly. En nu is er dan een uiting die méér ruimte inneemt dan haar voorgaande werk. Haar debuut Zout is zonder meer een boek met een fijne schrijfstijl. Het Vlaams klinkt tussen de regels door, maar dat is m.i. geen bezwaar voor de Nederlandse lezer. Voor de onervaren instagrammer die ik zelf ben moest ik soms wel even recapituleren. Zo leerde ik wel het een en ander over dit sociale medium. Belangrijker is echter dat de schrijfstijl levensechte jongerentaal en een jongerenstijl bevat zonder dat dit vervelend aandoet.

Hoofdpersonage Maud (17 jr.) heeft niet echt een positief zelfbeeld. Ze vindt zichzelf bv. wat te dik (maar ze kookt ook zó graag…) en ze heeft mede daardoor last van het pestgedrag van sommige klasgenoten. Gelukkig kan ze altijd terugvallen op haar soulmate Remi. Elk jaar verzinnen ze een challenge voor elkaar. En deze keer heeft Remi een toepasselijke uitdaging bedacht, nl. om in één jaar 2000 volgers te krijgen op Instagram. In dit boek volg je Maud en haar culinaire avonturen en lees je per hoofdstuk hoe succesvol haar Instagram account @nerd.for.food is. Per geplaatste post maken wij mee wat de druk van social media met Maud doet. Maud en Remi, maar ook de andere personages zijn levensecht beschreven en de emoties van deze jongeren lijken oprecht.

Ik had wel wat moeite met de vele bijzinnen die nodig waren voor de taalgrapjes en de soms overvloedige vergelijkingen. Ik denk dat de stijlbeheersing nog niet voldoende is ‘uitgebot’ om het boek een topper te noemen, maar bedenk wel dat het hier om een debuut gaat. Best kanp dus!

Het is hier helemaal (niet) perfect

Carli van Tongeren is inmiddels zeker geen debutant meer. Behoorlijk wat jongeren hebben al wel één van haar young adult boeken ter hand genomen. Een van de weinige pijnpuntjes (voor mij dan) is dat hoofdpersonage Yara in het begin een behoorlijke zeur is. Ze is onzeker over hoe ze haar tussenjaar gaat invullen nu plotseling haar beste vriendin niet mee blijkt te gaan naar hun voorgenomen gezamenlijk bestemming. Uiteindelijk vertrekt ze tóch, alleen, naar Indonesië voor een vrijwilligersproject dat ze op Instagram wil publiceren.

Maar Yara neemt twee problemen mee op reis. Ze heeft de huidziekte vitiligo waarbij grote plekken op haar hele lichaam ‘wit’ blijven en ze overgevoelig is voor zonlicht. Hevig pestgedrag op de basisschool maakte haar daar erg onzeker over. Op de middelbare school maskeert ze de huidvlekken met veel zelfbruiningscreme en leuke kleding. Maar diep daaronder lijdt ze onder de hoge verwachtingen van het gezin waarin ze is opgegroeid. De reis verloopt heel anders dan gepland. De auteur geeft ons mooie inkijkjes in de Indonesische cultuur én in de psychische ontwikkeling van Yara. Het is hier helemaal (niet) perfect is een eigentijds verhaal door een betrokken auteur.

Mijn aanvankelijke irritatie over Yara moest ik na verloop van tijd bijstellen. Want het is toch fijn dat van Tongeren hier een niet-perfect personage ten tonele voert. Zie bv. ook de personages in de boeken van van Pamela Sharon. Behalve de vitiligo in het bijzonder raakt Van Tongeren veel algemene onderwerpen die voor jongeren interessant zijn: pesten, onzekerheid, druk van ouders, social media, leven in het moment. Mijn persoonlijke leeservaring was dat het een sterker boek zou zijn geworden wanneer het 50 – 80 pagina’s dunner was geweest. Een andere conclusie is echter dat juist door deze onderwerpen er een boek ligt dat veel jongere meiden met plezier zullen lezen. Geen literaire hoogvlieger dus, maar wel een fijne YA voor een grote doelgroep.

Zie mij graag

Het derde boek (wordt/ís dat een trend?) werd geschreven door de Vlaamse Sarah Meuleman, behalve schrijfster ook journaliste, zangeres en programmamaker. Zie mij graag is inmiddels haar vierde boek. Het is wel vloeiender geschreven dan de andere twee die ik hierboven beschreef. Daarnaast is het boek van Meuleman ook meer gelaagd, maar misschien komt dat door de thrillerelementen en de totaal andere wereld waarin het hoofdpersonage verkeert.

Bejaarde auteur Saul en zijn twee dochters van 26 en 31 jaar komen in het nauw doordat er nieuwe informatie aan het licht komt over een voorval van 15 jaar geleden. Het draait allemaal om de verdwijning van Daphne, een jonge studente van Saul. Lieve, de jongste van de twee dochters is bij dat voorval door een zwaar auto-ongeluk ernstig gewond geraakt. Haar been is geamputeerd en ze heeft een kunstbeen gekregen. Ondanks dat gegeven woont Lieve, nu 24 jaar, in Amsterdam en is ze een belangrijk lifestyle influencer. Wanneer ze een verontrustend bericht van Saul over de verdwijning van Daphne ontvangt houdt Lieve dat eerst op afstand. Oudere zus Margot, vroeger al Sauls lieveling, woont nog steeds vlakbij en moet hem maar opvangen.

Uiteindelijk vertrekt Lieve tóch naar België om haar vader bij te staan. Niet alleen uit solidariteit, maar ook omdat ze meer wil weten over de ware toedracht van het ongeluk. Is er behalve sprake van #metoo misschien ook sprake van een moord? Lieve wil nu voor eens en altijd weten wat er 15 jaar geleden gebeurde en welke uitwerking dat heeft in het hier-en-nu. En haar volgers kijken mee! Want op haar Instagram account deelt Lieve foto’s en informatie waar Saul en diens manager niet blij mee zijn. Dit heeft enerzijds tot gevolg dat steeds meer mensen haar account gaan volgen. Anderzijds merkt ze dat ze in haar zoektocht wordt tegengewerkt.

We lezen het verhaal in twee tijden, 15 jaar geleden en nu, en vanuit twee perspectieven, Lieve en Margot. Dat is redelijk goed uit elkaar te houden. Deze compositie geeft de auteur de gelegenheid de nodige cliffhangers en andere thrillerelementen in het verhaal te vlechten. De gestage aanwas van haar volgers zorgen er ook voor dat het verhaal je vasthoudt. Ook jij als lezer wordt -tegen wil en dank- een echte volger van Lieve. Of eigenlijk een voyeur. Hoe wrang haar worsteling met haar vader ook is, je blijft kijken/lezen. Bovendien voel je met Lieve mee, het is niet zómaar een fantoompijn, niet alleen de pijn in haar geamputeerde been, het is ook de psychische pijn die Lieve kwelt. Over haar familie, over haar herinneringen, over haar leven hier-en-nu. Zal ze van die pijn verlost worden? Door haarzelf, door anderen? Zie mij graag is in vele opzichten een intrigerend boek.

Doreen Hendrikx – Zout snel bestellen? Dat kan bij Libris.nl via deze bestellink.

Carli van Tongeren – Het is hier helemaal (niet) perfect snel bestellen? Dat kan bij Libris.nl via deze bestellink.

Sarah Meuleman – Zie mij graag snel bestellen? Dat kan bij Libris.nl via deze bestellink.