Blog

Na zo ongeveer vijftien jaar was het tijd voor iets anders, vond de organisatie van De Jonge Jury. De selectie (en nog zo wat andere dingen) moest anders… Fair enough. Vernieuwing mag best, niets op tegen als het tenminste een zinvolle wijziging is die een beter resultaat oplevert. Voor mij kwam er zo een eind aan bijna tien jaar tijdens welke ik betrokken was bij de selectie van de kerntitels. Ik ben namelijk niet ingegaan op de uitnodiging om deel te nemen aan de nieuwe selectie omdat ik geen vertrouwen had in een goed eindresultaat van de gevolgde procedure.

Er werd een nieuwe doelgroep geformuleerd: de lijst JJ
moest vooral bruikbaar zijn voor VMBO leerlingen. De selectieprocedure moest dus 20 titels opleveren die meer afgestemd zou zijn op de 60% leerlingen van het Nederlandse voortgezet onderwijs die het VMBO bevolken. Aan 20 experts werd gevraagd om een boekentip, geen bestseller, liefst een nieuw boek, eventueel van een wat minder bekende auteur. Deze vraag leverde dus een lijst op met 20 boeken. Een lijst met bijzondere boeken, zeker. Maar ook een lijst waarin, eerlijk gezegd, niet erg veel terug te vinden is voor leerlingen uit het VMBO. Ik tel 5 boeken die ik inderdaad zelf zou meenemen naar het VMBO. Daarnaast zie ik echter vijf Griffel-boeken (PO) en zes Gouden Lijstboeken. Daarnaast nog eens vier boeken die de afgelopen jaren zeker niet voor het VMBO zouden zijn uitgezocht. Twintig titels kortom, die geen recht doen aan de doelstelling: een lijst die VOORAL bruikbaar is voor het VMBO.

Natuurlijk heeft dat niets met de 20 experts te maken. Ik loop weg met de jeugdige bevlogenheid van Jolanda, ik heb veel respect voor de eigenzinnigheid van Pjotr, ik ben dol op Inge’s enthousiasme en dat van Wim en Jaap en Aukje en … Ik ken ze (bijna) allemaal en ik weet dat ze kundig en betrokken zijn. Maar dat maakt deze lijst van 20 kerntitels nog niet geschikt voor vooral VMBO leerlingen. Ter info: volgens de organisatie wordt de lijst in januari nog aangevuld met de 5 nominaties voor de Gouden Lijst, alsmede met tips van een speciaal Jonge Jury jongerenpanel.

De ‘oude’ selectiecommissie was al jaren burgerlijk ongehoorzaam… Wij stelden elke keer 20 schaduwtitels voor, náást de eigenlijke 20 kerntitels, keurig verdeeld over de leerjaren en de verschillende niveaus, beantwoordend aan de criteria die Stichting Lezen opstelde.

Een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid laat ik mij ook nu niet ontzeggen. Daarom hier mijn lijst met twintig titels, met tenminste 60 % “VMBO titels”. Er is natuurlijk een heleboel aan te merken op deze lijst. Dat komt omdat ik deze lijst helemaal zelf heb gemaakt, zónder de pittige discussies met de andere commissieleden, die altijd vooraf gingen aan het bekend maken van de lijsten met kerntitels van de afgelopen jaren…
Enfin, doe ermee wat je goeddunkt, op z’n minst hebben de jongens en meisjes op het VMBO het komende jaar méér keuze. Ter meerdere eer en glorie van een mooi en zinvol leesbevorderingsproject, want dat blijft het.

Billy – Phil Earl – Uitgeverij Callenbach – 2013
Boy Nobody – Allen Zadoff – Clavis Uitgeverij – 2013
Casablanca girl – Gonneke Huizing – Uitgeverij Holland – 2013
Dat stomme boek – Tiny Fisscher – Uitgeverij Holkema & Warendorf – 2013
Echt spel – Caja Cazemier – Uitgeverij Ploegsma – 2013
Eruit! – Marion van de Coolwijk – Uitgeverij De Fontein – 2014
Examendeal – Margje Woodrow – Uitgeverij Gottmer – 2014
Gladiator – zoon van Spartacus – Simon Scarrow – Gottmer – 2013
Het midden van nergens – Yvonne Deinert – LetterRijn – 2014
Het universum tegen Alex Woods – Gavin Extence – Uitgeverij Prometheus – 2013
Keerzijde – Caja Cazemier en Martine Letterie – Uitgeverij Ploegsma – 2014
Lek – Jacobine de Brauw – Uitgeverij Querido – 2013
Love you, miss you – Corien Oranje – Uitgeverij Columbus – 2013
Promille – Helen Vreeswijk – Uitgeverij Manteau – 2013
Rafels van Rio – Gijs Wanders – Uitgeverij Lemniscaat – 2014
Stiefkind- Selma Noort – Uitgeverij Leopold – 2013
Truth or dare – Wieke van Oordt – Uitgeverij Leopold – 2013
Uit de schaduw – Uitgeverij Rom Molemaker – Uitgeverij Holland – 2014
Verdoofd – Cis Meijer – Uitgeverij De Fontein – 2014
Wat als… – Daniëlle Bakhuis – Uitgeverij Ploegsma – 2013

BillyExamendealrafels van rio

No Comments

Post a Comment