Lezen en hoe,
voor VMBO

Leesvaardigheid en leesplezier gaan meestal hand in hand. Inspireer daarom jullie héle schoolteam met deze workshop over het belang van leesbevordering in het vmbo.

Voor wie?

Voor alle vmbo-docenten, ongeacht het vak dat zij geven. Deze inspiratieworkshop brengt teambreed het belang van leesbevordering en de toepassingsmogelijkheden bij de verschillende vakken voor het voetlicht. Leesmediaspecialisten van lokale bibliotheken krijgen een stevige basis waar het leesbevordering in het vmbo betreft.

Deze workshop is ontwikkeld voor het leesbevorderingsprogramma ’de Bibliotheek op school VO’ in het kader van de impulsregeling Masterplan basisvaardigheden. Binnen dit programma werken school en bibliotheek nauw samen om een goede schoolbrede leescultuur te creëren, zodat lezen een vanzelfsprekend onderdeel van het onderwijs wordt en voor de leerlingen uitdagend en interessant. ‘De Bibliotheek op school’ is ontwikkeld door Stichting Lezen, in samenwerking met de KB. Het programma wordt via de lokale bibliotheek aangeboden. Scholen die hier niet aan dit programma deelnemen kunnen een maatwerk workshop over leesbevordering in het VMBO van Het Leesbureau boeken.

Veel tips gekregen om boeken in de klas aan te bevelen en veel leuke boeken langs zien komen. En ik ga nog meer praten over de door mij gelezen boeken.
Deelnemer ‘Lezen en hoe’ op de Waldheim Mavo te Baarn

Workshop Lezen en hoe Waldheim Mavo Baarn

John is een echte deskundige op het gebied van boeken voor jeugd en jongeren. Met zijn bevlogenheid wist hij het team docenten van de school zeker te enthousiasmeren; ook de niet Nederlandse docenten.
Maarten Spaans, leesmediaconsulent PO, VO en MBO, Bibliotheek Amstelland

John Schrijnemakers presenteert Workshop Lezen en hoe Waldheim Mavo Baarn

Inhoud

Het uitgangspunt voor deze workshop is dat leesbevordering een opgave is voor het héle schoolteam. Elke docent is een rolmodel, ook als het op lezen aankomt, want het belang is er voor elk vak.

Tijdens de workshop krijg je praktische tips en ideeën om je leerlingen goed te laten lezen, ook in jouw eigen vakgebied. Je raakt op de hoogte van passende titels en werkvormen en ziet voorbeelden van vakoverstijgend werken in het vmbo. Zo maak je samen met je collega’s leesbevordering tot een belangrijke pijler in de hele school.

Uiteraard krijgen de deelnemers in deze workshop veel boekentips. Naast jeugd- en Young Adult boeken bespreken we ook het belang van een breed aanbod van informatieve boeken. Bovendien laten we zien hoe je dit brede boekenaanbod inzet in je rol als leesbevorderaar. Voorlezen, vrij lezen en kennis van leesbevorderingsprojecten zijn daarbij goede hulpmiddelen.

Praktische informatie

Alle workshops van Het Leesbureau worden bij voorkeur op je eigen locatie gegeven. Natuurlijk wordt er dan overlegd over maatwerk, zoals niveaus, andere genres of eventueel gevoelige thema’s. Vraag daarom altijd vrijblijvend informatie aan.

Wanneer je de workshop boekt in het kader van het programma ‘de Bibliotheek op school – voortgezet onderwijs’ van Kunst van Lezen, is de prijs € 750 exclusief btw, exclusief reiskosten.

Wanneer de school niet deelneemt aan het project ‘de Bibliotheek op school’, is de prijs voor een maatwerk workshop over leesbevordering in het VMBO € 895 exclusief btw, exclusief reiskosten. Maak vooral gebruik van het professionaliseringsbudget van de school!

Neem hiertoe contact op met Het Leesbureau via dit formulier of bel voor informatie John Schrijnemakers, 06 8320 9918.