John Schrijnemakers
John Schrijnemakers
Met meer dan 25 jaar ervaring in het boekenvak en jongeren als speciale focus schrijft hij met regelmaat over leesbevordering, Young Adult en Literatuur in het VO.
Deel dit bericht:

Een derde boek in mijn drieluik over religie is ‘Het licht in de stad’ van Inge Schilperoord. Religie kan mensen aanvaarding, troost of vergeving bieden, soms ook verwondering. Maar de 16-jarige Sophie hoopt er houvast te vinden na een traumatische ervaring. Haar vader is om het leven gekomen bij een vaag fietsongeluk ergens in de Ardennen. Haar moeder was al eerder overleden. Ze woont nu in haar ouderlijk huis samen met haar tante, met wie ze helaas niet heel veel deelt. Sophie blijft alleen achter en weet zich geen raad met haar verlies. De eerste pagina’s van deze roman schetsen meteen een sfeer van troosteloosheid en uitzichtloosheid. Zo maken de lezers kennis met Sophie, met haar wanhoop en met haar verlangen naar zingeving. In een mist van motregen is een beschadigd meisje langzaam aan het verdwijnen. Of is ze onderweg naar God?

Dat haar vader strafrechtadvocaat was en jonge moslimextremisten verdedigde is één aanleiding voor Sophie om zich te gaan verdiepen in de Islam. Dat Sophie zich verwondert over de vanzelfsprekendheid van God in het leven van een van haar klasgenootjes, de uit Afghanistan gevluchte Zala, is nog zo’n aanleiding. Of zou de jonge moslima Isra, voormalig cliënt van haar vader en opnieuw uitgeweken naar het Kalifaat, Sophie kunnen helpen bij het vinden van haar eigen weg?

Van begin tot eind zitten we in het hoofd van Sophie. Auteur Inge Schilperoord dompelt ons onder in haar verdriet en haar stuurloosheid, in al haar twijfels en haar hoop, net zoals ze dat eerder deed met de jonge pedoseksueel in haar debuutroman ‘Muidmond’. In deze nieuwe roman klampt een getroebleerd meisje zich vast aan het geloof van haar klasgenootje. Het gezin, het huis en de meisjeskamer van Zala stralen een en al liefde uit en schetsen een zachtaardige wereld. Dit in tegenstelling tot de koude verregende stad en Sophies eigen huis. Samen gaan Zala en Sophie een schoolwerkstuk maken over de mooie kanten van de islam. Maar het schoolwerkstuk is natuurlijk niet Sophies echte doel. Zij zoekt de warmte van de liefde, veiligheid en overgave in de islam. En wij vragen ons af: gaat ze die dáár vinden? Bij de religie, in wiens naam sommige aanhangers zoveel ellende hebben gebracht?

Jongeren zullen in Sophie veel terugvinden van hun eigen zoektocht naar identiteit. De vraag over welke plek er in deze wereld voor haar is, de twijfels of ze wel het juiste doet, of ze echt gezien wordt? Het verlangen naar liefde en veiligheid zijn van alle tijden. Veel jongeren dulden daarbij geen andere meningen. En ook geen ouderlijke raad, hoe goed bedoeld ook. In potentie dus veel herkenning. Blijft er voor de jongere lezer dan nog wel wat te raden over? En is er ook nog iets te genieten voor ervaren, oudere lezers,  voor zover dat nodig of wenselijk is? Zeker wel. En daarnaast is deze roman ook nog eens informatief: wat gaan we leren over de beweegredenen van Isra om naar het Kalifaat te reizen? Wat van Zala om juist heel andere elementen in diezelfde godsdienst te waarderen? En wat leert Sophie? Zal ze uiteindelijk echt gezien worden?

Ik denk dat leerlingen in de bovenbouw van Havo/VWO diezelfde ervaring zullen hebben. Zelf bleef ik tot het eind geboeid door ‘In het licht van de stad’.

Foto: Merlijn Doomernik

‘Het licht in de stad’ snel bestellen? Dat kan bij Libris.nl, via deze link

 

 

Gerelateerde berichten