John Schrijnemakers
John Schrijnemakers
Met meer dan 25 jaar ervaring in het boekenvak en jongeren als speciale focus schrijft hij met regelmaat over leesbevordering, Young Adult en Literatuur in het VO.
Deel dit bericht:

De tunnel – Anna Woltz

21 juli 2021

Gouden griffel winnaar Anna Woltz schreef eindelijk weer eens een boek voor de wat oudere jeugd. Met o.a. ‘Black Box’ (2007) en ‘100 uur nacht’ (2014) liet ze zien dat ze ook voor deze leeftijd sterke en spannende verhalen kan schrijven. Voor ‘De tunnel ‘ duikt Woltz in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In september 1940 wordt London elke nacht aangevallen door Duitse bommenwerpers.  Mensen schuilen in kelders, maar vooral ook diep onder de grond in de stations van het metronetwerk. Zo ook de vier jongeren die in het verhaal van Woltz centraal staan.

Ondanks polio

Het perspectief ligt bij de 14-jarige Ella, een meisje dat net weer een beetje beter is geworden na een heel jaar ziek te zijn geweest. Het is de tijd dat het poliovirus nog niet is uitgeroeid met als gevolg dat Ella vanaf dat moment voor altijd mank zal blijven lopen. Toch weigert ze haar dromen op te geven en leert ze in de loop van het verhaal dat haar wil sterker is dan haar handicap. Samen met Quinn, een 15 jarige recalcitrante wereldverbeteraar en de mooie Jay, 16 jaar, type handige ritselaar probeert ze te overleven in de jungle van de oorlog. Het lichtpuntje in deze donkere dagen is het jongere broertje van Ella, Robbie, die met vrolijke nieuwsgierigheid en naïviteit de wereld ontdekt. Soms levert dat een pijnlijke ontmoeting op, soms een prachtige louterende ervaring. Met Ella en Robbie leren ook wij hoe het is om ongewild deel uit te maken van een vernietigingsoorlog.

Tunnel

De tunnel waarin Ella en haar vrienden schuilen is donker en benauwd. Maar de tunnel biedt een bescherming die zij zelf kiezen. Ella heeft daarentegen nog een andere tunnelervaring. Doordat Ella aan een ernstige vorm van polio bleek te lijden is zij bijna een jaar lang opgesloten geweest in een tunnelvormig beademingsapparaat dat de functie overnam van haar verslapte borstspieren. Afgezien van het feit dat daardoor ook andere spieren niet meer goed functioneren is het liggen in zo’n buis vooral een angstaanjagende ervaring, die je tekent voor het leven. Dat Ella na deze verschrikkelijke ervaring er toch voor kiest om opnieuw een tunnel in te stappen bewijst haar drang naar onafhankelijkheid, naar de vrijheid om zelf te beslissen wat er met haar gebeurt. En het is juist dit element dat ik zelf het meest aangrijpend vond bij het lezen van het boek.

Woltz is top!

Natuurlijk is er in het boek van Woltz meer te ontdekken. De levens van Quinn, afkomstig uit een rijke adellijke familie, en Jay, die opgroeide in de achterbuurten van London staan diametraal tegenover elkaar. Maar wanneer ze beiden door de Blitzkrieg getroffen worden blijken ze net als Ella een verlangen te hebben naar een toekomst in zelfbeschikking en een betere wereld voor Robbie. En via Robbie voor hun broers en zusjes. Niet iedereen zal de oorlog overleven. Dat heeft Woltz knap verwerkt in de compositie. Zoals zo vaak laat de auteur zien dat zij de stijl, taal en vorm beheerst om geweldige jeugdboeken te schrijven. Maar met de extra dimensie die zij met Ella en haar handicap aan het verhaal toevoegde heeft zij mijn hart veroverd.

Met dank aan Uitgeverij Querido voor het leesexemplaar

‘De tunnel’ snel bestellen? Dat kan bij Libris.nl via deze bestellink

Gerelateerde berichten