Blog

Auteursfoto (z/w) door Oscar van Beest

Deprimerend, noch geruststellend kun je Erik Jan Harmens’ boek ‘Door het licht’ niet noemen. Luchtig is het evenmin, ook al is het boek niet dik en zijn de korte hoofdstukken (over het harde leven na een jarenlange alcoholverslaving) ook als losse columns te lezen. Overheerst het donker in ‘Hallo muur’ uit 2015 (EJH is in dat boek nog steeds verslaafd), in ‘Door het licht’ schemert het voortdurend. We kijken gelukkig wel door de tunnel naar het uiteinde, naar het licht ná de verslaving. Soms is dat fijn, want het cynisme maakt nu plaats voor zelfspot, maar op andere momenten wordt de auteur geconfronteerd met die vervelende chronische ziekte die begint met een ‘a’ en komt de realiteit keihard en verlammend binnen. Als lezer hoop je steeds dat er in het rijtje recentelijk overleden schrijvers en dichters (6+1) niet plotseling nr. 8 zal verschijnen, want in literatuur kan natuurlijk álles! Maar er is hoop, want het boek is opgedragen aan een vrouw én er is -steeds frequenter- sprake van een ‘zij’… Als ouwe romanticus lees ik daarin dat het steeds beter gaat met de hoofdpersoon van dit boek. #fingerscrossed

Nb. Lees of luister ook naar de serie ‘Onverdoofd’ bij de interviews, die Erik Jan voor dagblad Trouw afneemt van mensen die net als hijzelf hebben besloten “zichzelf niet langer te bedwelmen”. Meer boekentips en/of verwerkingsvormen bij dit en andere boeken vind je bij de trainingen van Het Leesbureau. Check daartoe de mogelijkheden op de VO pagina van deze website. ‘Door het licht’ verscheen bij Uitgeverij Lebowski .

Boek van Erik Jan Harmens bestellen via Libris.nl
Door het licht   – bestellen

 

No Comments

Post a Comment