Blog

In het najaar verschenen weer een aantal mooie nieuwe boeken die ook waardevolle titels kunnen worden voor de diverse literatuurlijsten op het VO. We belichten natuurlijk enkele nieuwe boeken die per niveau ingezet kunnen worden. Oplettende volgers zullen vooral aanvullingen tegenkomen voor Mavo 3 en 4 en voor de bovenbouw van Havo/VWO.

Nieuw naslagwerk is “Queer”, een bundel met vierenveertig LHBT-hoogtepunten uit de naoorlogse literatuur van Nederland en Vlaanderen, samengesteld en ingeleid door Nienke van Leverink en Xandra Schutte. In haar recensie in de Volkskrant van Queer vraagt Peris Bekkering zich af of deze bundel op dit moment wel nodig of gerechtvaardigd is. En of de keuze van de fragmenten wel voldoende duiding geeft aan de ontwikkeling van het naoorlogse LHBT-boek. Mijn wedervraag is of dat nodig is daar waar docenten extra en/of nieuwe titels zoeken om hun leerlingen te voeden met boeken die diversiteit bieden, hoewel soms alleen met kennis van de auteur. En als we het dan toch over de afzender hebben, terecht stelt Bekkering vast dat het recente aanbod in vooral feminien en jong is. van Leferink en Schutte voeren er een aantal op in hun bundel: Hanna Bervoets, Ellen Deckwitz, Lieke Marsman, Nina Polak, Hannah van Wieringen. Genoeg namen om blij van te worden, genoeg stemmen waar leerlingen zich meer kunnen identificeren, de Nederlandse literatuur floreert!

 

 

 

 

 

 

 

Drie nieuwe titels uit de cursus ‘Leesbevordering in het VMBO, dat werkt!’

Made by Indira – Twee perspectieven, heel herkenbaar en eigentijds probleem: Modemeisje Terra leert hoe haar leeftijdsgenootje in India wordt uitgebuit. Primark en kinderarbeid  versus naïviteit en/of egoïsme.
Dex – Vrolijk boek, jongensperspectief, vriendschap, Dex wil eigenlijk naar het VMBO maar moet naar de havo…  De kantine, tosti’s en broodjes kroket zijn in eerste instantie de sleutelwoorden voor de schoolcarrière van Dex.
Niet thuis – Alle bruggers kennen deze auteur, nu weliswaar geen school als podium, maar een tehuis voor kinderen met een haakje,  de samenwerking tussen de kinderen om ‘grotemensenproblemen’ op te lossen kennen we al uit de schoolboeken van Jacques.

Abdelkader Benali – Mijn naam is Leo
Annemarie Bon – Free run
Khalid Boudou – Iedereen krijgt klappen
Caja Cazemier – Verboden terrein / Mission Impossible / Made by Indira
Bibi Dumon Tak – Latino King
Inez van Loon – Scatewise (5 delige serie)
Rom Molemaker – Moord op school / Uit de schaduw / De kleur van bloed
Marieke Nijkamp – 54 minuten / Voor ik je loslaat
Mijke Pelgrim – Dex
Vrank Post – Bad boys for life / Headshot
Anouk Saleming – Paradise now!
Marlies Slegers – Onder mijn huid / Vijftien
Barry Smit – Om het nu
Marcel Vaarmeijer – Wendy’s moeder
Jacques Vriens – Niet thuis

 

 

 

 

 

 

 

Drie nieuwe boeken van Nederlandse auteurs, ook geschikt voor Mavo 3/4 leerlingen

Otis – Veel nationaliteiten, veel talen, jongerencultuur, jongensperspectief, een aantal fijne onwaarschijnlijkheden, snelle handeling (waardoor het boek een  beetje rommelig lijkt te worden), “Heeft ie nou net z´n moeder vermoord?” Net als in zijn eerste boek is ‘verwaarlozing’ een belangrijk thema. Auteur is heel bereikbaar, ook fijn!
Voor ik je loslaat – Opvolger van een sensationeel eerste boek, veel persaandacht, veel aandacht in de social media. Alaska, sneeuw en kou bieden genoeg elementen om er een beklemmend en naargeestig verhaal van te maken. Al dan niet verstuurde brieven, eerdere gesprekken en andere stijlmiddelen maken dat het weer een lekker beklemmende thriller  wordt.
Schwung – Hoe creëer je succes? Nou gewoon, met branie, Excell-sheets en wat creativiteit! In een lichte stijl, maar een voortdurend dreigende ondertoon, zet de auteur sterke personages neer. In dit verhaal gaat het alleen maar om winstcijfers, negatieve resultaten bestaan niet. Lekker ongemakkelijk sfeertje, net als in het vorige boek van van Stralen, ‘Tankstelle’. Zie ook de recensie op De Leesfabriek

Dirk Bracke – De bruid / De martelaar
Auke Hulst – Slaap zacht, Johnny Idaho
Geert Klaassen – De zilveren raaf
Koos Meinderts – De zee zien / Lang zal ze leven
Mirjam Mous – Het Eos project
Martijn Niemeijer – Otis
Marieke Nijkamp – 54 minuten / Voor ik je loslaat
Daan Remmerts de Vries – Geest
Jelmer Soes – Lichaam van licht
Auke van Stralen – Tankstelle / Schwung
Michiel Stroink – Of ik gek ben / Tilt
Buddy Tegenbosch – Lifestream
Peter Terrin – Monte Carlo
Elfie Tromp – Underdog
Esther Walraven – Daan en Nadia

 

 

 

 

 

 

 

Drie nieuwe boeken, die geschikt zijn voor 3 en 4 VWO / 4 HAVO, deels gekozen uit de bundels van Brands, Giphart en van Leverink

Onder een hemel van sproeten –   Bij Boogers is het nooit echt vrolijk… maar ook nu is er behalve jeugdtrauma’s, racisme en depressie de troost van muziek en boeken. Opvallend is dit keer de rol van de natuur. Boogers maakt slim gebruik van tijdsprongen en perspectiefwisseling en voert daardoor de spanning steeds verder op. Zie ook de recensie op De Leesfabriek
Vrije val –  Een verhaal over schuld en boete tegen de achtergrond van de Bijlmerramp. Twee jonge meisjes raken tegen wil en dank met elkaar vervlochten en kunnen elkaar daarna niet meer loslaten. Mooie psychologische schets van de verhoudingen, het verhaal  culmineert in een bijna spannende omkering  van de rollen. Zie ook de recensie op Books and Bubbles
De notaris en het meisje – Goede historische roman, fijne proporties voor een jongere lezer, het boek straalt kracht uit, maar gaat ook steeds zwaarder wegen wanneer Groningse Anna in het prostitutiecircuit van Amsterdam terecht komt. Zie ook de recensie op De Leesfabriek

Alex Boogers – Alleen met de goden / Onder een hemel van sproeten
Johan Faber – De veteraan
Ronald Giphart – Harem
Toine Heijmans – Pristina
Martine de Jong – De mannen van Raan
Roelof ten Napel – Het leven zelf
Anne Nijzen – Vrije val
Patrick Pauw – De terugkeerling
Auke van Stralen – Tankstelle/ Schwung
Peter-Paul Rauerda – De negen kamers
Jaap Robben – Birk
Michiel Stroink – De notaris en het meisje
Peter Terrin – Monte Carlo
Elfie Tromp – Underdog
Solomonica de Winter – Achter de regenboog

 

 

 

 

 

 

 

Nog drie titels voor 3 en 4 VWO, boeken en auteurs, deels gekozen uit de bundels van Brands, Giphart en Leverink

Ivanov – Bervoets vertelt het schimmige verhaal over de wetenschapper die mens en aap probeert te kruisen. ‘Ivanov’ is een vlot verteld verhaal over goed en kwaad, over ethiek in de wetenschap. Student Felix raakt verstrikt in geheimen en verleiding terwijl hij probeert zichzelf uit te vinden, in liefde en de groei naar volwassenheid. Bervoets heeft hier weer een curieus gegeven bij de horens gevat. Zie ook de recensie op De Leesfabriek 
Verkruimeld land – Als in een estafette geven de personages in dit verhalenboek steeds het woord door aan een volgende verteller. In een harde wereld waar echter ook het geluk op elke hoek van de straat te vinden is hopen de vertellers ook hun eigen geluk te vinden. Maak kennis met het echte leven in dit boek over sterke mensen! Zie ook de recensie op De Leesfabriek
Voorland – Kun je een eeuwige cyclus doorbreken? De individuele mens als schakel tussen verleden en toekomst lijkt nietig. Is in de ketting ‘grootvader, vader, kleinzoon, etc’, een van de schakels zélf in staat een breuk te forceren? Leven en dood, ziekte en gezondheid worden met literaire stijlmiddelen aangepakt om de breuk te realiseren. Zie ook de recensie op Tzum

Bernlef – Een onschuldig meisje
Hanna Bervoets – Alles wat er was / Efter / Ivanov
Renate Dorrestein – Reddende engel
Esther Gerritsen – Roxy
Auke Hulst – Kinderen van het ruige land / Slaap zacht, Johnny Idaho
Eva Kelder – Het leek stiller dan het was
Sytske van Koeveringe – Het is maandag vandaag
Piter Kranenborg – Astronaut (verhalen)
Nina Polak – We zullen niet te pletter slaan
Henk Rijks – De luizenvader
Aya Sabi – Verkruimeld land
Barry Smit – Tahrir
Vincent van Warmerdam – De plectrumfabriek
Tommy Wieringa – De dood van Murat Idrissi
Octavie Wolters – Voorland

 

 

 

 

 

 

 

Drie boeken, die net wat moeilijker zijn, voor 5 en 6 VWO en 5 HAVO, ook weer gedeeltelijk uit de bundel van Brands

Duizend vaders – Jonge dochter van bootvluchtelingen raakt verstrikt in de ellende van haar verdwenen vader en psychisch gestoorde moeder. In Nederland weet de Chinese maffia haar familie toch nog te vinden en te midden van gokkers en hoertjes probeert het opgroeiende meisje te overleven met een bloeiende fantasie als enige reddingsboei. Magisch realisme op een zompige Hollandse bodem.  Heerlijk bombastisch. Zie ook de recensie op Hebban
En we noemen hem – De zoektocht van de auteur naar het ware verhaal achter de familiemythe van de ‘Bommenneef’ eindigt in ‘Verzetsheld valt van voetstuk’. Maar er is meer, wat is fictie, wat is feit in deze roman? Slimme constructie helpt om de aandacht vast te houden en de spanning op te bouwen. Lieveling van recensenten en van veel particuliere lezers! Zie ook de recensie op Tzum
Probeer om te keren – In verbondenheid toch langs elkaar leven, in het dorp van Eline zoals op veel plaatsten in Nederland gebeurt het. De moeder van de laagbegaafde Michelle legt een claim op Eline, die zich daar niet aan weet te ontworstelen. Hoe handhaven de personages in deze roman zich? Met alle verwachtingen en hoop die iedereen toch koestert? Of niet? Over vertrouwen en vriendschap, maar ook over al niet loslaten. Zie ook de recensie op De Leesfabriek

Nhung Dam – Duizend vaders
Anne-Gine Goemans – Honolulu King
Marjolijn van Heemstra – En we noemen hem
Bregje Hofstede – De hemel boven Parijs
Auke Hulst – En ik herinner me Titus Broederland
Murat Isik – Wees onzichtbaar
Bertram Koeleman – De huisvriend
Thomas Lieske – Door de waterspiegel
Hannah van Munster – Onder de dreven
Ilja Leonard Pfeiffer – La Superba
Marijn Sikken – Probeer om te keren
Menno van der Veen – Rimpelgeweld
Ivo Victoria – Billie en Seb
Niña Weijers – De consequenties
Inge Schilperoord – Muidhond

No Comments

Post a Comment