Blog

Aandacht voor leesbevordering is er te over, al kan het altijd beter en meer… Gelukkig is die aandacht er niet alleen in het primair onderwijs, maar tegenwoordig ook steeds meer in het voortgezet onderwijs. Er wordt hard gewerkt om zowel leerlingen als docenten in de breedte te interesseren voor Lezen. En het liefst kijken we dan naar Vrij Lezen. Want als íets goed werkt is het wel in vrijheid een tekst kunnen kiezen die de leerling zelf interesseert, die hij of zij ook echt kán lezen en die niet van boven wordt opgelegd omdat die tekst bv. het minimale (technisch/begrijpend lezen) niveau bevat. Daarom wil ik op deze plaats een lans breken voor de boeken die speciaal voor onze zwakste lezers worden gemaakt. Veelal wordt daar op neergekeken. “Geen echt verhaal”, “geen goede zinsconstructies”, “zo leren ze toch niks…” De denigrerende opmerkingen vliegen je om de oren als je een stapel boeken in je handen hebt waarvan het uitlezen op zich al een prestatie is voor een aantal jongens en meisjes in ons VO. de-jongen-die-vliegtuigen-jatteGingen we er maar zo mee om: een schouderklopje voor de leerlingen die zelfstandig zo’n boek weten uit te lezen en er best nog zo eentje lusten. Daarom hieronder bijna 30 titels, redelijk actueel, een enkeling, bv. van Hanna Bervoets, is zelfs nog niet eens verschenen. Ik geef wat voorbeelden van series en wat voorbeelden van nieuwe titels, een enkele ‘oude’. Via de websites van de betreffende uitgeverijen kunnen jullie nog veel meer vinden. Helaas zijn er een paar series niet meer verkrijgbaar in de boekwinkels, maar hopelijk wel te vinden via de bibliotheken. En hoewel niet helemaal nieuw is het boek van Elise Fontenaille, “De jongen die vliegtuigen jatte”, van Manteau uit 2011 een echte aanrader. Compleet met een website en een facebookpagina erbij…

Mirjam Eppinga De laatste rit Eenv. Comm. Flitsen 2013
Johan van Caeneghem In het donker Eenv. Comm. Flitsen 2013
Dee Phillips De Titanic Eenv. Comm. Heftige historie 2013
Dee Phillips De ontsnapping Eenv. Comm. Heftige historie 2013
Dee Phillips X-factor Eenv. Comm. Picture this 2010 – Uitverkocht
Dee Phillips Gedumpt! Eenv. Comm. Picture this 2010 – Uitverkocht
Spike T. Adams Rotschop NBD Biblion – Fast Lane 2012 – Uitverkocht
Spike T. Adams Racemonsters NBD Biblion – Fast Lane 2012 – Uitverkocht
Fenna de vries De finale Eenv. Comm. Boekenboeien 2013
Marian Hoefnagel Transfer Eenv. Comm. Boekenboeien 2013
Do van Ranst Eline wordt een ster Manteau – Wablieft 2010 – Uitverkocht
Sylvia Vanden Heede Kind vermist Manteau – Wablieft 2010 – Uitverkocht
Inge Bergh Moordgriet De Eenhoorn – Lekker lezen 2013
Marte Jongbloed Mijn zus is verdwenen Van Tricht – Troef reeks 2014
Marte Jongbloed Een tiener als moeder Van Tricht – Troef reeks 2013
Lis van der Geer Eva’s andere leven Van Tricht – Troef reeks 2014
Marian Hoefnagel Drama Eenv. Comm. Reality Reeks 2012
Marian Hoefnagel Doe normaal! Eenv. Comm. Reality Reeks 2012
Marian Hoefnagel Vakantie in Samara Eenv. Comm. Reality Reeks 2013
Catherine Johnson Messcherp Eenv. Comm. Schaduw-reeks 2012
Helen Bird Geen weg terug Eenv. Comm. Schaduw-reeks 2012
Annie van Gansewinkel Vreemdgaan Eenv. Comm. Thuisfront 2014
Annie van Gansewinkel Zat Eenv. Comm. Thuisfront 2010
Athur Conan Doyle Sherlock Holmes Eenv. Comm. Wereldverhalen 2014
Lieneke Dijkzeul De geur van regen Eenv. Comm. Misdadig 2014
Judith Visser Stuk Eenv. Comm. Misdadig 2013
Fayza Oum’Hamed De uitverkorene Eenv. Comm. Leeslicht 2013
Hanna Bervoets Lieve Céline Eenv. Comm. Leeslicht 2014

De laattse rit Stuk Vreemdgaan

No Comments

Post a Comment