Blog

Young Works, een volwassen bureau voor jongerencommunicatie, publiceert al een paar jaar rond de jaarwisseling haar trendoverzichten: in december een voorspelling met de top 10 jongerentrends voor 2013 en in januari een top 10 met onderwijstrends. Gecombineerd geeft het een aardig beeld van wat er in het leven van veel jongeren aan het verschuiven is. Werkt u met jongeren van 12 of 16 of 20 jaar? Gegarandeerd dat er in hun sociale omgeving thuis, op straat, in verenigingen, maar op school een aantal fenomenen de kop opsteken, die -wát we er ook van vinden- invloed hebben op hun gedrag, of jongeren nu zelf de bedenkers zijn van die fenomenen, early-adopters of volgers. Voor u is de opgave om daar op een goede manier mee om te gaan. Voor sommige onderwerpen is het overduidelijk en onontkoombaar, voor andere is het maar de vraag wat je er als individuele docent of jongerenwerker mee kunt.

Een open deur is het gebruik van ICT toepassingen, natuurlijk gaat het er niet om óf, maar hóe je je lessen aanpast aan de aanwezigheid van hardware in de klas. En als je leerlingen die spullen zelf al niet meebrengen (natúúrlijk doen ze dat allang) ga je ze misschien zelf al toepassen. Geef extra les via slimme internetfilmpjes en begeleid je leerlingen in het eindexamenproces, ook op afstand. Of zorg ervoor dat zij elkaar helpen zoals bv. gebeurt in het innovatieproject Leerlingen voor Leerlingen. Via deze weg is veel winst te behalen. De motivatie van de leerlingen neemt toe, maar u professionaliseert en inspireert niet alleen uzelf maar ook uw collega’s. Een heel aantal door YoungWorks gesignaleerde trends komen hierin samen. Voor leerlingen/jongeren, maar ook voor de professionals die om hen heen staan.

En de relatie met lezen en boeken door jongeren? Die ligt er natuurlijk duimendik bovenop: sharification, internet university, 24/7, beeldcultuur, verbinding, profilering… dat zijn allemaal trends die meer en meer verweven raken. Dat leidt tot uitwisseling van ideeën en het delen van passie, niet alleen via digitale platforms zoals ´GoodReads´ of De Leesfabriek, maar leidt in onderlinge samenhang ook tot initiatieven op lokaal niveau. Tijdschrift Elle schrijft over erover: “Bier & boeken, literair uitgaan is hip”, uitgeverijen organiseren literaire avonden, spontaan ontstaan er jonge coole leesclubs met books & bubbles, teveel om op te noemen…

En wat doet ú daarmee? Weet u welke jongeren in uw omgeving lezen? Het zijn er meer dan u denkt, dus start een leesgroep met liefhebbers op uw eigen school. U zult zien dat er bij elke volgende meeting méér jongeren op af komen. Zoek samenwerking met andere scholen, helemaal als er leuke book-events georganiseerd worden. Zoek daartoe de verbinding met de boekhandel in uw stad. Zij weten vaak de link te leggen met de auteurs en uitgeverijen. Bibliotheken kunnen zorgen voor de beschikbaarheid van leesexemplaren vooraf. Een actief lokaal netwerk levert zo steeds meer lezers op, jongeren die het lezen herontdekken en bovenal jongeren vanaf een jaar of 15, die niet meer afhaken omdat ze nu niet meer beperkt worden tot de verplichte literatuurlijst. Wat te denken bv. van drie nieuwe boeken van de afgelopen maand: “Alles wat er was” van Hanna Bervoets, “Tobi” van Vincent Overeem, en “De rouwclub” van Vrouwkje Tuinman.

Zie dit maar als een wake-up call, net als die van de gratis Budist app, waarbij je je kunt laten wakker bellen door een vriendelijke vreemde ergens aan de andere kant van de wereld, dan heeft u meteen ook de laatste jongerentrend van 2013 in beeld. Veel plezier, have a nice day!

No Comments

Post a Comment