Blog

Van vakantie terugkomen en de dag erna een ‘Literaire Summer-Update’organiseren voor docenten en mediathecarissen van het Amersfoortse VO is een uitdaging. Toch hebben De Algemene Boekhandel en SpeelBoek dat gedaan en het is wonderwel goed verlopen. Veel werk vóór we op vakantie gingen, de nodige telefoontjes vanaf het vakantie-adres, en twee uur na thuiskomst toch nog even een extra A4-tje in elkaar draaien…
Op dinsdagmiddag 26 juni ontvingen we bijna 30 bezoekers van het Voortgezet Onderwijs in Amersfoort. Van VMBO tot en met Gymnasium, van onderbouw tot en met eindexamen, docenten en mediathecarissen…
Tien verschillende VO-scholen waren vertegenwoordigd op deze inspirerende middag in KAdeCafé. Drie uitgeverijen waren uitgenodigd om elk zes recente titels te laten zien die eigenlijk allemaal op de literatuurlijsten geplaatst kunnen worden. Querido, Podium en Lemniscaat vulden ook een mooie goodie-bag die werd gecompleteerd met het educatieve aanbod van KAde. De roep om herhaling werd meteen al gehoord en dus wordt er een week later al nagedacht over een literair café in Amersfoort…

Nog even mijn persoonlijke tips voor de boeken van deze middag die op de literatuurlijst toegelaten zouden moeten worden:

Arjen Lubach – Magnus (Winnaar Jongerenliteratuur Prijs !)
Sidney Vollmer – Alles ruikt naar chocola
Niels Gerson Lohman – Een rijk alleen
Renske Jonkman – Zo gaan we niet met elkaar om
Daan Remmerts de Vries – Brave nieuwe wereld

Behalve aandacht voor nieuwe titels werden ook mogelijke boekenactiviteiten voorgelegd aan de aanwezigen. Een activiteit rond twee boeken die ‘beweging’ als drager voor hun thema hebben: ‘Dans! Dans!’, een nieuw, in september te verschijnen boek van Lydia Rood (klas 1 en 2) en Niet zonder liefde’ van Marita de Sterck (klas 2 en 3). En bv. ‘Lieve Céline’ van Hannah Bervoets (klas 4). Het boek verhaalt over het kansloze meisje Brook. Welke dromen en ambities heeft iemand die helemaal onder aan de sociaal economische ladder staat? Hoe verhoudt zich dat tot de dromen die de lezers van het boek hebben? Onze bevoorrechte leerlingen dus…

No Comments

Post a Comment