Blog

Amersfoort en boeken… Hoewel er nog veel te winnen is als het gaat om jongeren en boeken zijn ‘Literaire diners’ al meer dan 10 jaar een traditie in Amersfoort. Het persbericht zegt daarover: “Ontspannen dineren en tussen de gangen door genieten van verhalen en gedichten. Die formule is in Amersfoort vertrouwd, maar wordt nieuw leven ingeblazen in Leerhotel Het Klooster. Daar worden de komende maanden drie literaire diners georganiseerd. De leerlingen van ROC ASA (Hotelschool Amersfoort) verzorgen een gastronomisch driegangenmenu en tussen de gangen door zijn er inspirerende optredens”. Tijdens het eerste diner stond het fenomeen van de stadsdichter centraal, het tweede diner draaide rond ‘jongeren en literatuur’ en tijdens het derde diner zal aandacht worden  geschonken aan (reis)fotografie in boeken. Het zal duidelijk zijn dat ik de tweede aflevering van het literaire diner op 16 april j.l. mocht verzorgen.

Ik begon de avond met een introductie over de recente literatuur voor jongeren, aan welke criteria voldoen deze boeken, wat zijn de thema’s, wat zijn de nieuwe namen? En natuurlijk was er ook aandacht voor De Leesfabriek.
Daarna vervolgden we met een gesprek met zes jongeren over hun leesloopbaan, wanneer wisten ze dat ze lezen leuk vonden, wat waren de beslissende boeken in hun leesontwikkeling en vooral… welke boeken lezen ze nu? Als toetje hadden we Sidney Vollmer uitgenodigd, debuutauteur van “Alles ruikt naar chocola”, en afgelopen week zelfs winnaar van een Gouden Spin Award voor innovatie met de superveelzijdige app van zijn boek. Sidney is een van de veelbelovende debutanten van 2011, hij was reeds te gast in Amersfoort tijdens de inspiratiemiddag op 22 november. Uit De Stad Amersfoort: “Na de mangobavarois leest Vollmer nog een stukje voor uit zijn nog niet gepubliceerde tweede boek. Sterker nog, het stukje was deze week nog geschreven. De zaal wordt opnieuw muisstil”.

Sidney vond het ook een goede avond blijkens zijn tweet: “Goeie avond gehad in Amersfoort– een literair diner zelfs. Dát zouden meer mensen moeten doen. Dank, @leesbureau @deleesfabriek & anderen!”
En nog een fijne tweet van journaliste Carlijn Assink was: “Literair diner in Amersfoort van @deleesfabriek was een succesje met @SidneyVollmer

No Comments

Post a Comment