Blog

Wat een week. Het lijkt wel of ik alleen maar in de trein zat, onderweg naar wéér een ontmoeting met Maaike Schets van Stichting Passionate. Maar hoewel Maaike heel fijn is om mee samen te werken, was ik eigenlijk steeds onderweg naar activiteiten die gecoördineerd worden door Stichting Passionate. Deze club, waar Maaike dus werkt!, organiseerde op maandag 12 maart bijvoorbeeld de uitreiking van De Inktaap 2012. De Inktaap is een literaire prijs die door jongeren uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs in Nederland, Vlaanderen, Curacao én Suriname wordt toegekend aan een van de winnaars van grote literaire prijzen (AKO/Librids/GoudenUil). Zij kiezen dus hun eigen winnaar uit de door de volwassen jury’s bekroonde boeken. Ik was er samen met drie nieuwe, jonge redacteuren van De Leesfabriek. Ik kende Wessel (17), Marianne (18) en Annemieke (19) helemaal nog niet. Ik wist wel iets over hun achtergrond als lezer en schrijver, zij wisten niets van mij behalve dat ik de initiatiefnemer ben van De Leesfabriek. Samen in het diepe gesprongen dus… Met een prachtig resultaat: een goed stuk voor de nieuwspagina van De Leesfabriek, een gesproken evaluatie op een YouTube-filmpje en nu al een paar leuke recensies. En o ja, de winnaar van De Inktaap 2012 is ‘De maagd Marino’ van Yves Petry… Enfin, dat was dus de eerste ontmoeting met Maaike, deze week.

De volgende dag vond de beslissende jury-vergadering plaats van de selectiecommissie voor de kerntitels van De Jonge Jury. Met Maaike als projectcoördinator die ervoor moet zorgen dat de jury niet uit de bocht vliegt. En dat de jury 20 titels selecteert waar de organisatie het komend jaar goed mee naar de scholen kan gaan. Een lijst dus waar lezende jongeren tussen de 12-16 jaar ook echt door worden uitgedaagd kennis te maken met een nieuwe auteur, een nieuw genre, kortom een nieuw boek te lezen. Het is elke keer een beetje puzzelen om tot een goede mix te komen, want we selecteren voor brugklas t/m klas 4, voor VMBO t/m VWO, dus het moet heel divers zijn… Ook dit keer kwamen we tot een stapel boeken waar voor iedereen wel iets in zit. De lijst is nog geheim, daarom zie je hier alleen… de achterkant!

En op donderdag zat ik met de jury voor de “Beste leesplek in VO-mediatheken” in het zonnetje bij Café Pont tegenover Amsterdam CS. Een mediathecaris, een ontwerper en ik als leesbevorderaar in gesprek over waar je nou het lekkerst kunt lezen en hoe je jongeren kunt verleiden tot lezen door een slimme setting te creëren. Na een pittige discussie (met Maaike als notuliste, derde keer!) besloten we een school te belonen voor een prettige en mooie leesomgeving. Ik ga er niet meer over verklappen, want ook dit is nog niet bekend gemaakt….

No Comments

Post a Comment