De Leesfabriek

Wat is De Leesfabriek?

Stichting De Leesfabriek wil leesbevordering en leesplezier onder jongeren stimuleren, door het neerzetten van een interactief platform voor en door jongeren. Daaraan gekoppeld zijn de mogelijkheden van sociale media en de betrokkenheid van diverse auteurs. Jongeren krijgen hierdoor de mogelijkheid hun passie voor lezen te delen met leeftijdsgenoten. Daarnaast is het belangrijk dat deze lezers de stap maken van de jeugdliteratuur via de jongerenliteratuur naar volwassenenliteratuur. Alleen wanneer dat met plezier gebeurt blijven deze jongeren lezers voor het leven. Belangrijk in deze is dat de website zorgt voor rijke titelinformatie over jongerenliteratuur, dat het onderwijs actief wordt ondersteund, en dat jongeren actief kunnen deelnemen, online als recensent of als vaste redacteur, offline aan bookevents in Nederland en Vlaanderen.


De Leesfabriek in 2018

Gestart in 2011 met een kleine redactie heeft De Leesfabriek inmiddels een behoorlijke groei doorgemaakt. Naast de vaste redactie werken medio 2018 ruim 30 recensenten geheel vrijwillig en onbezoldigd mee aan een online platform dat nog steeds groeit. Met meer dan 1500 (!) recensies biedt De Leesfabriek een prachtige dwarsdoorsnede van wat er door jongeren in Nederland en Vlaanderen wordt gelezen.  Young Adult boeken, thrillers, historische romans, fantasy & science fiction, klassiekers en natuurlijk ook veel nieuwe Nederlandstalige Literatuur vormen een caleidoscopisch beeld van wat jongeren zelf lezen en al dan niet waarderen. Want ze geven hun eigen mening, veelal is die positief, soms ongezouten negatief, maar altijd beargumenteerd.


Highlights

Tijdens de Dag van de Literatuur in 2013 spraken de redactieleden veel bezoekende leerlingen en hun begeleiders.  In 2016 organiseerde De Leesfabriek een zeer geslaagd book event in Amersfoort. YALfoort 2016 betekende een uitverkochte zaal en veel enthousiasme bij zowel uitgenodigde auteurs als de jongeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *