De jongen in het Achterhuis

Het begon met het lezen van het Engelse manuscript van Annexed, door auteur Sharon Dogar. Redacteur Femke Geurts van De Fontein vroeg me of ik wilde beoordelen of het boek geschikt was jongeren en of de reuring die in Engeland was ontstaan rond dit nieuwe verhaal dat speelde in het Achterhuis ook in Nederland verwacht kon worden… Net als een paar andere vroege lezers vond ik meteen dat het boek juist door heel véél jongeren in Nederland gelezen zou moeten worden, het was integer en hartverscheurend. Ik stelde voor om het manuscript door een tiental jongeren in Amersfoort te laten lezen en er een groter en breder project van te maken.
Na een gedegen voorbereiding waren we -met 35 leerlingen van vier verschillende scholen en zo’n 30 volwassenen- op donderdag 21 april te gast bij De Observant in het centrum van Amersfoort. Na een inleiding van Marcel Prins, filmaker en projectleider van de site Andere Achterhuizen, spraken de leerlingen met enkele tijdgetuigen over de ethische vragen die het boek stelt. Naast deze ontmoeting kon ook de uit Engeland overgekomen auteur Sharon Dogar vertellen over haar eigen achtergrond die mede een inspratiebron was voor het boek. De toevoeging van twee theaterscenes uit het boek door de acteurs Marlies van Winkel en Joost Kramer als Anne en Peter, en de professionele gespreksleiding in handen van Marius Gosschalk maakten dat deze middag omvloog. Een middag die op alle deelnemers een diepe indruk heeft gemaakt…

Over Het Leesbureau

Actviteiten: Trainer/Coach Leesbevordering in de praktijk, Mede-eigenaar Kinderboekwinkel SpeelBoek te Amersfoort, Bestuurslid Stichting Woutertje Pieterse Prijs. Meer dan 10 jaar lid selectiecommissie Kerntitels De Jonge Jury. Actief voor Kunst van Lezen als trainer/coach voor 'Leesbevordering in het VMBO, dat werkt!' Houdt zich bezig met: Leesbevordering, Kinder- en jeugdliteratuur, Jongerenliteratuur, Talentontwikkeling, Lees- en schrijfprojecten, Culturele cross-overs, Ideeëngenerator, Social Media en jongeren.
Dit bericht is geplaatst in De Leesfabriek, Jongerenliteratuur, Uncategorized, Voortgezet onderwijs met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *